trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

virtuvē


Esot mājās ar mazajiem, ik pa laikam mēģinām uzcept ko gardu vai vienkārši sataisīt mazas sēkliņu maizītes brokastīm. Meklējam priekšautus, mazgājam rokas un virtuves prieki var sākties! Bērniem tā patīk, kad viņiem ļauj mīcīt, ņemt miltus un taisīt sniega kalnus. (kaut arī pēcāk  seku likvidēšanai ir jāpatērē daudz vairāk laika nekā parasti, mazajiem prieka mirklis ir neizmērojams). 
Mīcot mīkliņu, Gustavs veido figūriņas no mīklas. To cepot var redzēt, kā tā aug un mainās. Vienu reizi viņš izveidoja sniegavīru. Krāsnī tas uzpūtās kā bumba un apgāzās, beigās izskatījās, kā apgūlies, lai nosnaustos. Aci un deguns izsprāga ārā un tajās vietās palika, tik iesauļoti apļi. Skaidrs bija viens, sniegavīrs karstumu panes švaki. Bet kas par piedzīvojumu, vērot, kā viss process notika. 
Šajā reizē doma bija sataisīt mazas brokastu maizītes ar sēkliņā. Es vel piepildu, tās mums būs pašas veselīgākās un gardākās! 
Kā maizītes var būt pašas gardākās, ja tur nav ne kripatiņas cukura! Atlika man tik 30 sec. novērsties no kulinārijas darbiem, kad mazie paši saprata kur cukurs stāv un kās jādara, lai brokastīs būtu pašas gardākās maizītes. Atgriežoties skaties pavērās šāds. Pus kg mīklas, 1 kg cukurs, ak jā un vēl 2 cukurbērni, kas staroja no laimes par padarīto. 
Cukurmaizītes bija ļoti labas un pazuda vienā mirklī! 



Recepte trešdienas gardumam: Vēja kūkas jeb Vecrīgas
Recepte nāk no kulinārijas ekspertes Ligitas Norvēģijā. Mums ļoti garšoja, taisījām divus vakarus pēc kārtas! 

mīkla: 
pus glāze ūdens
65gr. milti
50gr. sviests
2 olas
sāls

pildījums ar biezpienu:
200-500gr. biezpiens
100gr krējums
vaniļas cukurs
pūdercukurs


pildījums ar putukrējumu:
200ml saldais krējums (saputots)
200gr biezpiens
vaniļas cukurs
pūdercukurs


mīklas pagatavošana: 
Ielej emaljētā katliņā ūdeni+ sāls+sviests. Kad sviests ir izkusis un ūdens sāk burbuļot, pieliek miltus. (es noņemu katliņu no uguns, un tad lieku miltus klāt. Maisu, kamēr mīkla atlec no malām.) Atdzesē un pievieno olas. Mīklu samaisa un veido mazas piciņas ar tējkaroti un liek uz cepampapīra. var uzkaisīt kartupeļa cieti, lai kūciņas vieglāk noņemt. cep 200°t 20min. Kamēr izskatās zeltaini brūnas. 

Kad izcepušās, atdzesē un pilda pildījumu. Mēs pildījām, izdurot caurumiņu un sapildot ar kūkas dekormaisiņa palīdzību. Var kūciņas pārgriezt ar nazi un pildījumu iesmērēt ar karoti. 

Pārkaisa ar pūdercukuru un dienas gardums gatavas!! 





Lai labi garšo! 

3 komentāri:

Alise teica...

super!!!
un tā saimniecīte uz galda! :-)))

Vi teica...

Paldies! man vienmēr likās, ka vēja kūku mīkla ir kas trakoti sarežģīts. Tagad kāri izmēģināt. Bet protams man nez vai sanāks tik labi, jo nav tādu burvelīgu palīgu :)

dabasmamma teica...

Galvenais jāizmēģina. Man arī likās, ka tās kūkas taisa tikai pieredzējušās cepējas Vecrīgas kafejnīcās, bet izrādās, nemaz nav tik grūti! Lai izdodas!